10 éves a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub

2010. januárjában alakult a hétfalusi fiatalok számára kialakított ifjúsági non-profit szervezet, amelyet ma már legtöbben rövidített nevén ismernek: HMIK. Ha egy mondatban kéne bemutatnom a szervezetet, akkor talán azt mondanám, hogy az a közösség, ahol a fiatalok próbálnak saját maguknak és körülöttük élőknek nyújtani egy életre szóló élményt.

A tény, hogy „10 év alatt rengeteget változunk” általánosságban minden területen érvényes. Ugyanígy érvényes szervezetünk életére vonatkozóan is. Általános vélemény szerint egy csapat vagy szervezet akkor működik jól, ha a tagok megfelelő odaadással és egymás iránti tisztelettel rendelkeznek. Ezt pedig legjobban közös munkával és persze egy kis szórakozással lehet fejleszteni. Egy egyszerű, már meglévő baráti társaságból indult, ahová idővel csatlakoztak a hétfalusi fiatalok. Habár mostanság az aktív tagok teljesen eltérnek az akkoriaktól, a lelkesedés és a tennivágyó kedv megmaradt és átszállt egyik generációról a másikra.

Az egyesület megalapításának ötlete 2009-ben született meg, amikor Gócza István (Pisti) és ifj. Magdó János a szórakozás lehetőségét hiányolták Négyfaluban. Ritkán adódott olyan alkalom, amikor az egyetemisták nem kellett bemenjenek Brassóba bulizni, szórakozni. Így, pont egy buli ideje alatt született meg az ötlet, miszerint szükség lenne egy olyan szervezetre, amely a négyfalusi fiatalok érdekeit képviseli és kimondottan értük létezik. Ez a kezdetleges ötlet hamar kibővült mind a hét falura, hiszen a szomszéd településeken (Tatrang, Zajzon és Pürkerec) élő fiatalok is ugyanezzel a gonddal néztek szembe, így a közös érdek alapján lett az egyesületünk célpontja a hétfalusi fiatalság. 2010-ben annyira népszerű lett az ötlet az alapító tagok baráti köreiben, hogy az éjszakai eszmefuttatásból és álomból hamar cselekedet is lett. Jogi hátteret adtak a szervezetnek, székházat rendeztek be, és elkezdtek tevékenykedni először saját maguk között, majd tágabb és tágabb körökben.

Első mondatomban közösségként említettem az egyesületet. Nem hiába, hiszen kezdetektől fogva a közös cél és akarat fűzte össze a tagokat – úgy barátokat, ismerősöket, mint az ismeretleneket. Az tény, hogy az első pillanatokban az alapító tagok baráti köréből alakult ki az első csapat, de hamarosan, ahogy a hír terjedt, a fiatalok elkezdtek csatlakozni. Nem volt szükséges mindenkit ismerni, a nyílt hozzáállás és a tárt karokkal való befogadás egy olyan érzést keltett, ami mindenkinek az odatartozás érzését biztosította. Elkezdtek különböző eseményeken részt venni, nem mint különálló személyek, hanem ezúttal HMIK-osokként. Vasárnaponként istentiszteletekre látogattak el, ahol énekeltek. Kirándulásokat, játékesteket, sportnapokat és nem utolsó sorban, bulikat szerveztek maguknak és a helybéli fiatalságnak. Egy olyan társaságot alkottak, ahova fiatalként jó volt csatlakozni. Rövid idő alatt sikerült ismertté válni Hétfaluban, és nem csak a fiatalok körében, hanem az idősebb korosztály tudatába is berögződött az egyesület és annak tevékenységei.

Az évek során a HMIK egyre több eseményt kezdett szervezni, egyre több programpont jelent meg a fiatalok részére, és nem csak, hiszen kézműves foglalkozások sorozatát indították el a gyerekek számára, amit hónaponta szerveztek meg. Különböző beszélgetéseket és bemutatókat/kiállításokat szerveztek főképpen az idősebb korosztály részére. A HMIK az idő elteltével mindenkinek kezdett programokat nyújtani, a fiatalos eseményeken kívűl. A rövid programok lassan rendezvényekké nőtték ki magukat. Megalakították a HMIK Band-et, amit saját zenekarunkként tudhatunk magunkénak.

A HMIK életében az első mérföldkő a 2010. decemberében megszervezett első Karácsonyi Vásár volt, ahol nem csak a fiatalok voltak szívesen látva, hanem a hétfalusi magyar közösség minden tagja. Egy olyan pillanat volt az egyesület életében, ami elindított egy megmozdulást, egy lavinát, ami azóta talán soha nem is állt meg, csak folyamatosan haladt és karolt fel többnél több személyt, rendezvényt, és annál több mosolyt és örömmel teli pillantásokat. Ettől kezdve, a Karácsonyi Vásár esemény hagyománnyá vált és már 10 éve folyamatosan megszervezik a szervezők, a HMIK aktív tagjai.
Amint a rendezvények száma és nagysága egyre növögetett, az anyagi háttér is kezdett egyre fontosabbá válni. A támogatók száma is kezdett egyre jobban és jobban bővülni, amint egyre többen ismerték meg szervezetünket, egyre többen támogatták a magyarságot és annak tevékenységeit. Az elmúlt évek alatt több, mint 60 különböző sponzor állt mellénk és támogatott úgy anyagi forrásokkal, mint termékekkel, hogy tudjuk folytatni munkánkat és elérjük kitűzött céljainkat, akik fele nem tudjuk elégszer kinyílvánítani hálánkat. A támogatók számával gyarapodtak partnereink is, így lassan – lassan egyre több más szervezetet is megismertünk. A HMIK már nem csak úgy volt jelen a mindennapi életben, mint Négyfaluban működő szervezet, hanem, mint különböző más rendezvényeken vagy akár versenyeken résztvevő csapat, összetartó társaság.

A következő mérföldkőnek a 2012. májusában megszervezett első Hétfalusi Ifjúsági Napok rendezvény tekinthető, ami akkoriban Pünkösd ünnepéhez volt igazítva. Első két nap a fiatalságnak volt szánva, vetélkedőkkel, tábortűzzel és szabadtéri bulival, majd a vasárnapi napon egy nagy majális volt betervezve a változatos magyar közösség számára: koncertek, bolhapiac, virágvásár és kézműves foglalkozás gyerekeknek, illetve sok más szórakoztató program várta a látogatókat. Az első alkalom óta a rendezvény egyre jobban nőtt, és egyre több személyt mozgósított meg. Jelenleg az esemény a fiatalságot szólítja meg. Az egynapos vetélkedő átalakult egy egész hétvégés rendezvénysorozattá, így a távolabbról érkező fiataloknak is van lehetőségük beilleszkedni és ismerkedni a helybéliekkel. A rendezvény által sikerül a fiatalságban megtartani a magyarság szellemét, a kulturális értékeket. A laza környezetben lehetséges szórakozás pedig egy olyan pozitívumot ad a résztvevőknek, amiért következő évben is visszatérnek. A folyamatos fejlődés nem csak a rendezvény időtartamában és színvonalán vehető észre, hanem ma már a verseny legügyesebb csapatai értékes és ismert fesztiválbérleteket nyerhetnek.

A 2012-es év nagyon eredményes volt, hiszen ebben az évben vehette át részben egyesületünk az évente megtartott Szent Mihály Napok rendezvénysorozat szervezését is. Ebben az évben került sor a 16. alkalomra, így egy nagy felelősség hárult a HMIK vállára, hiszen egy olyan eseménysorozatnak lehetett a házigazdája, amely már hagyománynak számított a hétfalusi emberek életében. Minden év szeptemberében, Szent Mihály napjához legközelebb eső hétvégén kerül sor az esemény megszervezésére. 2012 óta minden évben a HMIK csapata megszervezi a rendezvényt. Az első alkalomhoz képest, egy egész hetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát, és a Barcaság legnagyobb kulturális fesztiváljaként van jelen a köztudatban. A rendezvénysorozat keretén belül, kezdetben szüreti kosaras bál, kézműves vásár, kézműves foglalkozás, sport vetélkedők, ökumenikus istentisztelet, lovas szekeres felvonulás, szabadtéri majális és különböző előadások voltak megtartva. Az évek során, a legtöbb programpont mind megmaradt, csupán néhány van alakult át vagy maradt el. A rendzevény keretén belül megszervezett sportvetélkedők többsége idővel elmaradt, csak a Barcasági Focikupa bajnoksága maradt meg, ahová a barcasági településekről érkeznek a csapatok és küzdhetnek meg a kupáért. Ezekhez a programpontokhoz társultak az évek során a bor- és pálinkakóstolók, színházelőadások, film- és könyvbemutatók, szabadtéri bulik, gyerekeknek szánt táncházak és bábelőadások, illetve süteményversenyek. Habár a rendezvények nagysága és összetettsége évről-évre változik, a célja ugyanaz marad: a helyi magyar közösség mozgósítása és identitástudatának a megerősítése. Szórványban élő magyarokként és fiatalokként fontos, hogy úgy formáljuk a jelent, hogy a jövőben úgy élhessünk itthon, hogy tudjuk, hogy egy erős közösség tagjai vagyunk.

A 2012-es év sikerei után az idő rohamosan kezdett telni, egyre nagyobb lett csapatunk, az események száma egyre jobban nőtt és egész közösségünk fejlődni kezdett. 2015-ben, egyesületünk 5. szülinapján, a gálaest keretén belül hálánkat hivatalosan és mindenki előtt is kifejezhettük támogatóinknak, partnereinknek és nem utolsó sorban tagjainknak. A tenniakaró fiatalok nélkül semmi sem lett volna lehetséges és megvalósítható. A semmiből össze lehet kaparni egy eseményt, egy rendezvényt, egy élményt, de ha nincsenek meg azok a személyek, akik ezt bevállallják, és megteszik, akkor nem jönnek létre csodálatos dolgok.

2015 és napjaink között a korábban említett rendezvénysorozatokon kívül más események is megkapták saját helyüket: húsvéti vásárt kezdtünk el szervezni, ami a virágvasárnap előtti szombatra van általában időzítve. A Föld órája világszíntű megmozdulásba mi is bekapcsolódtunk, és gyertyafényes nótaesteket vagy éppen fáklyás felvonulást szerveztünk ennek alkalmából. Film-, játék-, csocsó-, fifa-esteket és táncházakat szerveztünk a székházban, szemétszedő akciókat, közös bringázásokat, kosaras farsangi vagy mikulás bálokat tartottunk különböző helyszíneken. Megemlékezéseken és civiltalálkozókon vettünk részt, képviselve a hétfalusi fiatalságot. Saját magunknak szerveztünk kiruccanásokat csapaterősítés céljából: szánozások, beszélgetős estek, kirándulások és látogatások. Közösen vettünk részt a Gloria Victis megemlékezéseken Budapesten, a Szélrózsa és Köz-Ép-Pont evangélikus táborokban.

10 évnyi tevékenységet és lelkesedést nehéz összesűríteni és leírni. Talán legnagyobb sikerünkként könyvelhetjük el azt, hogy ez az évtized alatt több, mint 80 tagja volt szervezetünknek összesen. Volt, amikor egyszerre többen tevékenykedtünk, és volt, amikor kevesebben. Úgy, ahogy mindannyiunk életében létezik az érzelmi hullámvasút, ugyanúgy egyesületünk életében is voltak mélypontok, amikor legtöbben lehet azt mondtuk volna, hogy ezentúl nem éri meg foglalkoznunk semmilyen tevékenységgel. Ilyenkor a kitartás és a csapatszellem a megmentő eszköz, ami minket is már annyiszor kihúzott a mély és sötét gödörből. A csapatban nem felszínes kapcsolatok és közös tevékenységek vannak jelen, hanem mély kötelékek és igaz barátságok is szövődnek. Így tanuljuk meg értékelni egymást és egymás munkáját, így leszünk képesek a kudarcot felvállalni és tanulni belőle, ami a jövőre nézve csak megerősítő hatású.

A HMIK egy olyan közösség, amely megerősíti a benne tevékenykedő lelket és nem csak külön személyiségként, hanem csapatmunkásként. Bizonyos mértékben, a közösségben tevékenykedő fiatalokat az életre is felkészíti, arra, amire az iskolában talán nem tesznek kitérőt a tanárok. Az élet tele van előreláthatatlan történésekkel, meglepetésekkel, amiket meg kell tanulnunk kezelni. A sokszínű rendezvények alkalmával mindig szembesülünk kellemetlen meglepetésekkel, megmérettetésekkel, eltérő nézőpontokkal, amiket meg kell oldanunkés amelyekkel szembe kell nézzünk. Azok a személyek, akik önkéntesen döntenek úgy, hogy a közösség érdekét felvállaljak és ezért kezdenek el tevékenykedni, többet fejlődnek, mint amire számítanak. Egy közösséghez tartozni nem csak annyiból áll, hogy fizikailag jelen vagyunk, hanem tennünk is kell érte valamit. Az ilyen féle tevékenységek sokszor nehezebbek, mint a stabil munkahelyek, pont az előreláthatatlanság miatt, és pont emiatt tesz hozzá többet az egyéni és csoportos fejlődéshez.

Szórványban élni nem könnyű. Szórványban tevékenykedni, annál is nehezebb. Azonban amíg van egy biztos pont, egy biztos közösség, amely nem hátrál a nehézségek beköszöntésekor és folytatja munkáját a megmaradásért, az identitástudat megőrzéséért és legfőképpen a közösség további erősítéséért, addig mindenkinek érdeke ezt a kis csapatot megőrizni és segíteni a lehetőségei szerint. A HMIK az a közösség, amely 10 éve egyedi élményeket biztosít azok számára, akik ellátogatnak a rendezvényekre, a tagoknak pedig egy fejlődési, tanulási és nem utolsó sorban szórakozási lehetőséget biztosít, ahol kibontakozhatnak, barátságokat köthetnek és tartalmasan tölthetik el szabadidejüket. Jó és kevésbé jó pillanatok mindig lesznek az életünk során, de a lényeg az, hogy közösen mindig sikerül felemelkedni, átvészelni ezeket, hiszen mindig van egy következő esemény!

Kell, hogy legyen, hisz szükségünk van rá!

Sipos Emese, a HMIK jelenlegi elnöke

Szólj hozzá!