25. Szent Mihály Napok

Idén szeptember 21-26. között került megszervezésre a 25. Szent Mihály Napok hagyományőrző fesztivál, Négyfaluban. Ez a rendezvénysorozat a barcasági csángók egyik meghatározó összejövetele, ahol a fiatalok és idősebbek egyaránt megtalálják a számukra kedvező programpontot.

A szinte egy hetet tartó eseménysort, egy játékesttel egybekötött filmvetítéssel indítottuk, ahol a Rossz versek című magyar vígjátékot nézhették meg az érdeklődők. A szerdai nap a borkedvelőkhöz szólt, ugyanis a Paprika bolt társszervezésében egy borkóstolót tartottunk, ahol a résztvevők az enyedi Plébános Pincészet borait ismerhették meg. Az esemény akkora érdeklődésnek örvendett, hogy csütörtökön megismételtük. A négyfalusi Nőszervezet kezdeményezésére elindult a Nőktől-nőknek című előadássorozat, amely első találkozójára a Szent Mihály Napok keretén belül került sor. A sokak által ismert Czirjék Kati volt az est meghívottja, aki Hétköznapi hatékonyság című interaktív előadásával segített a jelenlévő hölgyeknek, hogy miként osszák be eredményesen az idejüket. A pénteki napon került megünneplésre a Barcasági Csángó Alapítvány 30 éves fennállása, az eseményen az ünnepi beszédek és az állófogadás mellett emléktáblát is avattunk. Az est zárásaként egy szabadtéri filmvetítésre készültünk, amit sajnos a rossz időjárás miatt bent kellett megtartani, de ennek ellenére a résztvevők jól szórakoztak a Seveled című magyar romantikus vígjátékon.

A szombati napot a hagyományossá vált Barcasági Focikupával kezdtük, amit idén ismét az Apáca csapata nyert meg. Ezúton is gratulálunk a fiúknak, ugyanis negyedik alkalommal bizonyultak a Barcaság legjobb focistáinak. A focikupával párhuzamosan a Barcasági Csángó Alapítvány udvarán javában zajlott a gyerekeknek szóló kézműves foglalkozás, ahol őszí díszeket készíthettek a kicsik, illetve tököt faraghattak, amivel részt vehettek az esti Töklámpás felvonuláson. Ezt követően az öt éve újjáalakult 059-es Zajzoni Rab István négyfalusi cserkészcsapattól volt hangos az udvar, ugyanis nyílt foglalkozást tartottak, ahová bárki becsatlakozhatott. Ezzel párhuzamosan zajlott Bálint András: Barcaságiak az első világháborúban című könyvének bemutatója, amit Hochbauer Gyula előadásában ismerhettek meg az érdeklődők.  Délután a néptáncok kedvelői részt vehettek egy szabadtéri táncházon, amit Székely Hajnalka oktató vezetett. A KVAB együttes koncertje szórakoztatta a szép számban összegyűlt közönséget, majd a Vintage Dolls magyarországi, 30-as 40-es évek tánczenéit feldolgozó énekes trio volt az est fénypontja. A koncerteket követően a fiatalok vették át az udvarban az uralmat, ugyanis egy szabadtéri buli kezdődött, amin Dj Dewil biztosította a talpalávalót.

Vasárnap a Hosszúfalu-alszegi Evangélikus Lutheránus templomban tartották a hagyományos Ökumenikus istentiszteletet, amely keretén belül elbúcsúztatták Daragus Endre lelkipásztort. A rendezvénysorozat fő attrakciója a hagyományos szekeres felvonulás, amely során a virággal és népviseletbe öltözött táncosokkal feldíszített szekerek Háromfaluból, Hosszúfalu-Felszegből és Bácsfaluból indulva végig meneteltek Négyfalu főutján, majd Csernátfaluban találkozva egyesültek és elindultak a Szent Mihály Napok fő helyszíne fele. Az udvarban közben kezdetét vette a szabadtéri majális, ahol a gyerekek vígan játszhattak az udvar első felében berendezett az Artéra Alapítvány népi játékaival, amíg a szüleik megcsodálhatták a kézműves vásárt. A kürtőskalács és sültek illata lengette be a helyszínt, amíg a háttérbe népzene szólt. A színpadon fellépett a Kéknefelejcs helyi néptáncegyüttes, illetve a brassói Búzavirág és meghívottjai, a szentivánlaborfalvi L’Art Szentiván, a lécfalvi Nemere tánccsoport és a Zöld Fenyő Néptánccsoport, amely sepsiszentgyörgyi és környékbeli fiatalokból áll. A fiatalok számára egy önkéntességről szóló workshopot tartottunk Sok kéz hamar kész! Önkéntesség a 21. században címmel. Az előadás alatt a résztvevő fiatalok betekintést kaptak egy olyan önzetlen világba, ahol csak az kap, aki ad is. És azzal, hogy időt, munkát, gondolatokat és energiát adsz, anyagiakat kizárva, rengeteg olyan érzést és tulajdonságot kapsz cserébe, amire a személy soha nem is gondolt volna. György Réka az önkéntesség határtalan lehetőségeit mutatta be a résztvevőknek, hiszen olyan csereprogramokról beszélt, amik nem csak országunkban, de nemzetközileg is folyamatosan zajlanak és egyre jobban fejlődnek. Réka mellett Turóczi Ildikó volt az a személy, aki ezt a világot festette le a jelenlévőknek, de most nem a szervező szemszögéből, hanem a résztvevőéből. Ildikó többször is önkénteskedett ilyen és ehhez hasonló csereprogramokon, úgy Európában, mint Afrikában, és az ő meglátásairól, tanulságairól és tapasztalatairól szerzett így tudomást a hallgatóság. A programpont végén, minden résztvevő egy népszerűsítő ajándékcsomaggal távozhatott: személyre szabott vászonszatyor, bögre, golyóstoll, kulcstartó és póló. Vasárnapról sem maradhattak el a koncertek, hiszen elsőként a sepsiszentgyörgyi House Of Pioneers zenekar lépett fel, majd őket követte búcsú turnéjuk utolsó állomásához érve az Intim Torna Illegál együttes.

Úgy gondoljuk idén is egy sikeres rendezvénysorozatot zártunk, ahol reméljük mindenki jól érezte magát és végre az időjárás is nekünk kedvezett, ugyanis a hétköznapi rossz idő ellenére a hétvégén ragyogó napsütésnek örvendhettünk. Köszönjük szépen a szervezőcsapat és az önkéntesek fáradhatatlan munkáját, illetve a négyfalusi Polgármesteri Hivatal, a Brassó Megyei Sport- és Ifjúsági igazgatóság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Communitas Alapítvány és az RMDSZ,  az Aréna Sportcsarnok, a Marsipo, a BIBAS Group, a Naturali, a Paprika Bolt, a Piroska Panzió, a Fényes Vendéglő, a Cuginiz Vendéglő, az Unicspot, a Yurta, a Duotrac, a Presintex, a Cibin, a Moonwork, a Lenke Panzió, Szőts Tünde Imola, Balázs Tamás, és nem utolsó sorban az Im’OK Advertising támogatását. Ugyanakkor köszönjük médiapartnereinknek is: a brassói Koronarádiónak, a Brassói Lapoknak, a Brassai Magyar Adásnak, és a Săceleanul-nak.

Reméljük jövőre ugyan ilyen szépszámban találkozunk!

Dombi Orsolya

Szólj hozzá!