V. Karácsonyi Vásár

A Karácsony egyike a legfontosabb ünnepeinknek. Mindenki nagy hangsúlyt fektet rá: ekkor sül a legtöbb kalács, ekkor készül el a legtöbb töltöttkáposzta, ekkor gyűl össze a nagycsalád az ünnepi vacsora köré, és ekkor várja mindenki azt a pillanatot, amikor végre eljön az angyal, és elhozza a várva várt ajándékokat. Ez a készülődés nem csak a családokra jellemző, hisz ugyanígy készült tavaly a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub (HMIK) is a karácsonyra, csakhogy amíg az anyukák és a nagymamák a vacsorát tervezték, addig a HMIK tagjai a Karácsonyi Vásárt szervezték.

Novemberben a szervezőcsapat már megkezdte a tervezgetést, a készülődést, és amiután leszögezték a dátumot (2016. december 17-18.), kiválasztották, hogy milyen programpontok legyenek a vásár keretén belül. Így előszöris, a már hagyománnyá vált tombolát, ínyenc sátrat, élő bethlehemet, kiállítást és kézműves vásárt illetve a kézműves foglalkozást tették be a programba. Ezt követően eldöntötték, hogy milyen versenyek legyenek: Csocsó bajnokság és Hétfalusi pálinka verseny. Minden szervező elvállalt egy-egy programpontot, amit lebonyolít. Mostmár, hogy mindenkinek volt feladata, következhetett az ötletbörze, amikor mindenkinek fellépőkön kellett gondolkodnia. Több együttes és énekes neve is elhangzott, amiből válogatniuk kellett, majd azokkal akiket megfelelőnek tartottak, felvették a kapcsolatot, és egyeztették az árat és a dátumot. Így a Karácsonyi Vásár színpadán fellépett a Kováts András fúvóegyesület rézfúvós kvintettje, Páll Beatrice, a Négyfalusi Fúvózenekar, Molnár Károly és a The Crazy Plumbers zenekar. Rajtuk kívül színpadunkon köszönhettünk számos négyfalusi iskolás kórusokat és a háromfalusi borica csoportokat, akik a hagyományos boricajárást mutatták be a vásár udvarán. Ők biztosították a hűvös délutánokon a  jó hangulatot és a vidámságot, ami megmelegített bennünket. A vásár főattrakciójának számított a kézműves vásár, amire helyi és messzébb helyekről érkezett vásárosok mutathatták be termékeiket. A látogatók vásárolhattak maguknak karácsonyi díszeket, karácsonyi üdvözlőlapokat,  mézeskalácsot, mézet, házi készítésű laskát, bogzott termékeket, faragott tárgyakat, szőtteseket, tormát, diót, befőtteket, gyümölcsleveket illetve könyveket.

Köszönjük a Barcasági Csángó Alapítványnak és a Négyfalusi Polgármesteri hivatalnak a segítségét, a Brassai Magyar Adásnak, a brassó.ro honlapnak, a Brassói Lapoknak, a  Săceleanul és a     Din Săcele, cu drag újságoknak a médiai támogatásukat, illetve köszönjük az Unicspotnak, a Yurtának, a Dencopannak, és nem utolsó sorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak a támogatásukat, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény.

Szólj hozzá!