HMIK csapatépítős évnek bizonyult a 2020

2020 mindenkinek egy különleges évszám. Sok előre nem várt, meghökkentő, felháborító avagy éppen megnyugtató, fordulatos meglepetést tartogatott a markában. Ahogy teltek az év első hónapjai, egyre világosabb lett, hogy a társas események, az összegyűlések, a szórakozások elmaradnak. A járványügyi korlátozások világosan megszabták a határokat, a szabályokat, amiket be kellett mindenkinek tartania nem csak a büntetés elkerülése érdekében, de a saját és a környezetében levők egészsége érdekében is.
A Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klubnak ez az év nagy megpróbáltatásnak bizonyult. Egyesületünk 10. születésnapját ünnepelte 2020. januárjában. Célunknak tűztük ki az évet emlékezetessé tenni különböző programokkal, eseményekkel, amelyek gazdaggá tehetik mindenki évét. Ahogy szól a mondás is, „Ember tervez, Isten végez”, a mi terveink is elszálltak, közbeléptek a határozatok, és tevékenységünket szüneteltetni kényszerültünk. Különbüző online tevékenységeket találtunk a lezárt időszakban, ezáltal próbáltuk színesebbé tenni a bent töltött időszakát mindenkinek.
Nyáron, miután a korlátozások kissé meglazultak, elhatároztuk közösen, hogy ha már nem tehetjük mozgalmassá és érdekessé közösségünk mindennapját, akkor fordítsuk ezt az időt saját javunkra, csapatunk erősítésére, építésére. Közös programokat kezdtünk el tervezni. Nem volt kikötésünk, hogy mindenikünk részt vegyen, egyrészt, mert nem is szabadott annyian összegyűlnünk, másrészt, mert voltak olyanok akik ebben a helyzetben megtorpantak, és azt választották, hogy egészségüket teszik első helyre és arra próbálnak összpontosítani, minél kevesebb emberrel kerülve kontaktusba. Ezeket a döntéseket mindenki meghozhatta magának, és tiszteletben tartottuk mindenki akaratát.
Így történt, hogy saját magunkra fordítva energiánkat, többféle programot is sikerült beleiktatnunk életünkbe, amilyeneket eddig nem csináltunk. Nyáron kirándulni voltunk több helyen is, közelebb, de távolabbi helyeken is. Elmentünk egy páran a Gyimesekbe, kirándulni, látni, kipróbáltuk a Skigyimesben működtetett bob-pályát. Egy másik alkalommal kirándulni indultunk a közelünkben levő Bolnokra. Olyan túra volt, ami nem volt megerőltető, hogy minél többen tudjunk kimozdulni a beült monotonitásból és a ház négy fala között történő beszürkülésből. Voltak olyan bátrabb tagok, akik a tengerre kirándultak együtt, meg olyan alkalom is volt, amikor együtt csónakáztunk a Besenyői-tón. A hideg beköszöntével székházunkban találkozgattunk, FIFA és társasjáték esteket tartottunk magunkat, házimoziztunk, Halloween alkalmával beöltöztünk és magunk között rémfilmeket néztünk, Mikulás alkalmával „Secret Santa” módban ajándékoztuk meg egymást.
Sikerült nagyobb létszámot is megmozgósítanunk, és kirándulós hétvégéket is összehoztunk, számszerint 3-at! Először márciusban voltunk a Madarasi hargitán sízőhétvégén, ahol egyesek tanultak, mások már profi szinten űzték a sportokat, de egymásnak segítettek. Másodjára és harmadjára ősszel, iskolakezdés után sikerült összegyűlnünk, először ellátogattunk Székelyvarságra, ahol egy hétvégét eltöltve közösen szórakoztunk, közös programokat szerveztünk, társasjátékoztunk, kirándultunk, játszodtunk, beszélgettünk. Harmadjára nem mentünk távolra, a helybéli Barcasági Csángó Alapítvány épületében töltöttünk el még egy hétvégét, november 6-8 között, ahol kimondottan csapatépítés céljából létrehozott játékokat játszodtunk közösen, bizalomerősítő gyakorlatokat végeztünk el, illetve terveztünk az elkövetkező évre.
Egy olyan évet zártunk le, amelyet egyrészt sikertelennek, másrészt pedig egyik legsikeresebbnek nyílváníthatunk! Nem szervezhettünk nagy rendezvényeket, nem szabadott sokan összegyűlnünk, nem nyújthattuk közösségünknek azt a támaszt, amit eddig megszoktak, de magunkat formálhattuk, magunkon dolgozhattunk. Olyan lehetőségünk adódott, ahol saját magunkat tehettük a középpontba, és úgy dolgozhattunk magunkon, hogy mindenki hozzájárulhatott saját maga módján.
Köszünjük támogatóinknak, akik ebben az évben is támogatták szervezetünket, és legfőképpen köszönjük főtámogatóinknak, a Communitas Alapítványnak, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, akik bizalmuk és támogatása mindig nagy segítséget nyújt számunkra!

Sipos Emese,
a HMIK elnöke

Szólj hozzá!