Sokszínűség a 27. Szent Mihály Napokon Négyfaluban

Kedden a hosszúfalusi Multikulturális Központ színpadán a Háromszék Táncegyüttes olyan fergeteges műsorral nyitotta meg az eseménysort, hogy a közönség állva tapsolta. A jól sikerült kezdés után bizton mondhatjuk, hogy a folytatás sem volt különb. A szórakoztató, gasztronómiai, hagyományőrző és ismeretterjesztő programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóltak. Bár a Barcaság gyerekeknek című animáció, mint a címe is mutatja, elsősorban a gyermekekkel kívánja megismertetni a tíz csángó falu jellegzetességeit, a felnőttek épp oly érdeklődve nézték. A néhány perces kisfilm magyar és román nyelven is elkészült, és nemsokára elérhető lesz a világhálón is.

A Barcasági Csángó Alapítvány már négy éve helyt ad a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kihelyezett kézműves képzésének. Az elmúlt év tananyagának a nemezelés is része volt. Ez idő alatt valóságos gyapjúcsodák készültek, amelyeket éppen ezzel a címmel állítottak ki az alapítvány termében mindazok, akik Nagy Adél irányításával alkottak a hároméves képzés első tanévében. Csak azt sajnálhattuk, hogy a színpompás tárlat csak a rendezvény hétvégéjén volt látható.

Vasárnap reggel, amikor a szekeres felvonulásra készültünk, hirtelen a Németh László Kocsik szeptemberben című írása jutott eszembe. Persze, azokat a szekerek a diákokat vitték iskolába. A hasonlat talán annyiban helytálló, hogy a Négyfalut átszelő szekereken is rengeteg diák ült, de ezúttal viseletben, zene- és nótaszó mellett gördültek be a Barcasági Csángó Alapítvány udvarára. A fiatalok a brassói Mátka és Búzavirág, a sepsiszentgyörgyi Százlábúcskák és Százlábúak, a négyfalusi Kéknefelejcs együttesek, valamint a boricás csapat tagjaiként Erdély különböző vidékeinek táncait és dalait mutatták be a színpad előtt egyre növekvő közönségnek. 

Idén sem hiányoztak a kézművesek és a helyi termelők is, akik ki is állították termékeiket, terményeiket a Brassó Megyei Magyar Gazdák Egyesülete égisze alatt. A legkisebbek ismét kipróbálhatták a népi játékokat, a borszeretőket borkert várta, de üzemelt a színforgató és a hajfonó műhely is, és idén is megtudtuk, hogy mely gyülekezet asszonyai sütnek a legjobban

A szászrégeni DreamFlow, a magyarországi Margaret Island, a gyergyószentmiklósi 4es Street és a szentegyházi Gold Band zenekarok is nagyon jó választásnak bizonyultak, és senki sem gondolta volna, hogy Dj Dark és Mentol zenéjére az 50-es és 60-as korosztály is éjszakába nyúlóan ropta a táncot. Igaz, ehhez a rendkívüli őszi meleg is hozzájárult.

A rendezvény végén elmondhattuk, hogy „ez jó mulatság, férfimunka volt”. Köszönhettük mindezt a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub tagjainak, egy újabb generációnak, amely idén vette át a szervezést, és maximálisan bizonyította hozzáértését, rátermettségét, hogy elmondhassuk, talán a 27 év alatt ezek lettek a legsikeresebb Szent Mihály Napok.

A rendezvény pedig nem jöhetett volna létre a Négyfalusi Polgármesteri Hivatal, illetve számtalan helyi vállalkozó támogatása nélkül. Főtámogató volt a MOL– Új Európa Alapítvány – A rendezvény a Határtalan nyár 2023–as programsorozat része volt.

Partner volt a Barcasági Csángó Alapítvány, a 4Village Events, az RMDSZ Nőszervezete, a négyfalusi RMDSZ szervezet, a Brassói Megyei Magyar Gazdák Egyesülete, az I’m OK vállalat, Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Megyei Művelődési Tanács, a sepsiszentgyörgyi Művészeti- és Népiskola. A médiamegjelenést idén is a Brassói Lapok, a Korona rádió – a Barcaság hangja, a Brassaï Magyar Adás és az MTVA tette lehetővé.

Veres Emese Gyöngyvér

Szólj hozzá!