Véget értek a 26. Szent Mihály Napok

Változó érdeklődéssel, de változatos programmal zajlott az idei rendezvénysorozat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 26. alkalommal szervezték meg Négyfalu magyar fesztiválját, amely azonban a teljes Hétfalunak, Hétfaluról szól, hiszen a csángó települések egysége megkérdőjelezhetetlen. Az elmúlt években többször is változtak a szervezők. Idén viszont egy teljes összefogás jött létre, amelyben éppúgy megtalálhatóak voltak a Barcasági Csángó Alapítvány munkatársai, mint Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub fiataljai, de a négyfalusi Polgármesteri hivatal magyar képviselői is, illetve a 4Village Events Kft. munkatársai is. Megújult az arculat is, és az új logó – amelyet Kovács Eszter Apolka tervezett – utalt arra, hogy az idei rendezvénysorozat egy kettős évforduló jegyében zajlik, azaz Zajzoni Rab Istvánra emlékezünk.

Ha a Brassói Magyar Napok a Barcaság legnagyobb eseményeként határozza meg magát, akkor a négyfalusi Szent Mihály Napok a legrégebbi rendezvény, és a 26 év során kialakultak már állandó programpontok is. Amióta megnyílt a Multikulturális Központ, remek lehetőség adódott arra, hogy a négyfalusi magyar közösség ismét színházi előadásokat tekinthessen meg. Ezúttal Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabján szórakozhattak a nézők. Bár a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában bemutatott darab első felvonása picit vontatottnak tűnt, a második felvonás már magával sodorta a nézőt, egy felüdítő estét biztosítva, hogy méltó kezdete legyen a négyfalusi rendezvénynek, de kis üröm is vegyült a felhőtlen estébe, hiszen igen sok üres hely tátongott a nézőtéren.

Elmaradhatatlan már a borkóstoló, és idén villányi borokat mutattak be. Szerencsére számos pincészet működik a magyarországi térségben, így garantált a folytatás.

Valószínűleg egy új sorozat első előadását hallhatták azok, akik a Nőkről nőknek esten vettek részt. Krizbai Tímea nem először beszél a közösség tagjainak, de most elsősorban a nőket célozta meg, és a szervezők reményei szerint e tematika folytatódni fog.

Ha az újdonságoknál maradunk, akkor mindenképp ki kell emelnünk, hogy Lukács Gabika Székelykeresztúrról érkezett hozzánk, hogy az 1–5 éves gyerekkel foglalkozzon, természetesen szüleikkel együtt. Foglalkozásait a népszerű Kerekítő- programra építette, amely mondókázásra, népi eredetű ölbeli játékokra és népdalokra épül. A kézműves foglalkozás is néphagyomány jegyében zajlott idén, ráadásul – a korábbi évektől eltérően – a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által szervezett Népi díszítőművészet képzést elvégző helyi kézművesek tartották, elsősorban a nemezelés és bútorfestés témakörében. Mindezeket tökéletesen kiegészítették azok a kreatív játékok, amelyeket az Artera alapítvány hozott el a Barcasági Csángó Alapítvány udvarára.

A sportrendezvények eddig sem maradtak el, ám az idei Szent Mihály Napok keretében megszervezett Barcasági Focikupa az emlékezés és a jótékonyság jegyében zajlott. A mérközésekkel a közelmúltban hirtelen elhunyt Deák Andrásra emlékeztek, a jelentkezési díjakat, valamint a teremdíjat a családja megsegítésére fordították. Az idei kupát Brassó focicsapata nyerte.

Könnyűzene, nóta, népzene – minden felcsendült a hétvégére felállított színpadon, illetve sátorban. Fellépett az Arzenál együttes, a Ditrói Férfi Dalkör, a Dj Sound Noise, a Sintaxis és. Last Minute együttes, új együttesként a Kéknefelejcs zenekar, amely Gál Lajos, Molnár Károly, Rácz Csaba, Szőcs Attila együttműködése révén alakult egy évvel ezelőtt, és a rendezvényt a magyarországi Hooligans együttes koncertje zárta.

Elmaradhatatlan volt a vasárnapi színpompás szekérfelvonulás, illetve az ezt kísérő táncelemek is, hogy aztán a rendezvényhelyszínre érkező tánccsoportok a színpadon is bemutassák repertoárjukat, így a már rendszeresen fellépő Búzavirág és Mátka néptáncegyüttes is.

Idén különleges eleme volt a rendezvénynek az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjának átadása. A Brassó megyei szórványban, valamint az EMKE elnökségében kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréseként Házy Bakó Esztert az EMKE tiszteletbeli tagjává választotta, valamint Gyerkó András zenetanárt, a Négyfalusi Vegyes Kórus évtizedes vezetése iránti elismerésül oklevéllel díjazták.

A hagyományos termény- és kézművesvásáron ismételten több tucatnyian kínálták portékájukat, és vasárnap elmaradhatatlan volt a süteményverseny és kiállítás is, amelyen kilenc csapat vett részt. Az édes aprósütemények nyertese a Csernátfalusi Evangélikus-Lutheránus egyházközösség; piték, kosarak kategóriában a Katolikus Egyházközösség és a Márton Áron Kolping család közös csapata lett a győztes, a legfinomabb sós omlós sütemények alkotója elismerést a Hossszúfalusi-Alszegi Evangélikus-Lutheránus egyházközössége vehette át. A zsűri tagja Gíró-Csabai Csilla, Osváth Erzsébet és Gecse Andrea volt.

A rendezvényeket nem kronologikus sorrendben ismertetjük, így a beszámoló végén térünk ki a kiállításra és a könyvbemutatóra. Mint már említettük, az idei Szent Mihály Napok rendezvényen Zajzoni Rab Istvánra emlékeztünk, születésének 190., halálának 160. évfordulóján. E kettős évforduló okán a hétfalusi magyar közösség Zajzoni-évet hirdetett, és már májusban lezajlott egy több programpontos rendezvény. Ezen a hétvégén elsősorban dokumentumokat és művészeti alkotásokat állítottunk ki. Két Zajzoni-levél másolata mellett, elsősorban az emlékezet dokumentumai jelentek meg. Már a költő halálhíre is igen sok sajtótermékben jelent meg, utána számtalan megemlékezést írtak róla. Sírmelékének felállítása igazi közösségi eseménynek számított, akárcsak a szülőházán az emléktábla elhelyezése. A 20. században többször is gyűjtést szerveztek egy szobor felállítására, és ez a folyamat felér egy igazi kalandregénnyel. Az ennek jegyében született ünnepségek leírásaiba, levelezésekbe, feljegyzésekbe is betekinthettek az érdeklődők, valamint meghallgathatták Kovács Lehel István, Veres Emese-Gyöngyvér és Bartha Judit kutatásokon, illetve személyes élményeken alapuló előadásait is. Az esten részt vett Zajzoni Rab István egyik oldalági leszármazottja is, Jánó Zoltán, akinek édesapja, Jánó Zoltán három évtizeddel ezelőtt egy domborművet készített a költőről, amely szintén látható volt.

A jó hangulatú, kérdéseket felvető estet családiasnak mondhatnánk, ha egy szűkebb közösség eszmecseréjének tervezték volna a szervezők. Sajnos, a négyfalusi, vagy bővebben hétfalusi magyar közösség tagjai igen csekély létszámban vettek részt az esten, sőt, azt is mondhatjuk, hogy a kulturális esteken többnyire ugyanaz a néhány ember vesz részt. Ugyanez érvényes Kovács Lehel István hármas könyvbemutatójára is. Igaz ugyan, hogy a Szobor a hegyen – a Cenk-tetőn lévő Árpád-szobor története című könyvet a szerző már bemutatta Brassóban, ahová több négyfalusi is elment, ám a Csukás-hegység útikalauza nemrég hagyta el a nyomdát. Az igen kedvelt hegységet bemutató kötet nemcsak térképeket, turistaútvonalakat tartalmaz, hanem településtörténeteket is, de kitér a jellegzetes növény- és állatvilágra is. A harmadik kötet pedig a szerző utazási élményeit tárja elénk (Képeslapok a nagyvilágból).

A fentiek tükrében a majd egyhetes rendezvényen igen sokan megtalálhatták tehát a számukra érdekes programokat, amelyekhez hathatós segítséget nyújtottak támogatóink, akiknek a segítsége nélkül a rendezvény idén is nehezebben valósult volna meg. Ők pedig: a Négyfalusi RMDSZ, a Négyfalusi RMDSZ Nőszervezete, a 059 – Zajzoni Rab István Cserkészcsapat, a Zajzoni Rab István Középiskola Diáktanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ. Támogatóink: a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának Bethlen Gábor Alapja, a Multitech Kft., Bibas Kft., Presintex Kft., Yurta Kft., Székely Csürke Kft, Piroska Panzió, Cibin Kft., Marsipo Kft., Paprika Bolt, ImOk Advertising, Timega Design, Cugini’z Pizza, Dencopan Kft., DíszTipo Kft., Fényes Vendéglő, Naturali Kft., Frezia Mania Virágüzlet, PiSzaGreen Kertkartbantartás, Szöcs Imola Tünde PFA, Duotrac Kft., Gyermelyi Kft., Asociatia Clubul Arena Brașov, Unic Spot Kft., valamint a Communitas Alapítvány. Fő támogatónk pedig a Négyfalusi Polgármesteri Hivatal. Ismételten köszönjük a támogatást! Médiapartnereink voltak: Brassói Lapok, Brassai Magyar Adás, Korona Rádió Brassó, Săcealeanul, valamint az MTVA. Természetesen köszönjük a szervezőknek, az önkénteseknek a munkáját is, akik kis pihenő után – minden bizonnyal – máris újabb rendezvények szervezésébe kezdenek. A rendezvény fotósai: Csiki Edy, Maróti Szilárd, Gödri Szabolcs, Dombi Orsolya, Benedek Krisztina.

Veres Emese Gyöngyvér, Hlavathy Zsuzsánna

Szólj hozzá!