Visszatekintés 2023-ra

Gondolataimat próbálva összeszedve, visszatekintek az elmúlt esztendőre. Kihívásokkal teli esztendő, ahol nem csak másoknak bizonyítottunk, hanem magunknak is. Ahol úgy érzem, igazán beérett az, hogy a HMIK csapat újból baráti társasággá alakult.

Csendes évkezdőnk volt, januárban folytattuk a 2022. őszén megkezdett érettségi felkészítő tanórákat a három főtantárgyból, amelyet egészen júnusig folytattunk Bácsfaluban a Gillich Fülöp Diákkollégiumban a Via Barcensis Egyesület partnerségében. A diákok kitartóan jártak szombatról-szombatra, összesen 19 alkalommal, felkészülve az érettségi vizsgákra.

Februárban megkezdtük játékest sorozatainkat, amelyeket majdnem hónapos rendszerességgel megszerveztünk a HMIK székházában, amikor rendszeresen közel 30-40 fiatal forgolódott a székházban, csocsózott, fifázott, társasozott vagy csak beszélgetett, nevetett. Örülünk, hogy sikerült a hétfalusi fiatalságot bevonnunk ezekbe az alkalmakba, hiszen olyan lehetőségekről van szó, amikor a fiatalok ismerkedhetnek, kimozdulhatnak a bezárkózott virtuális létből és átélhetik a jelent, amikor a nyüzsgésben részt vesznek. 2023-ban 7 ehhez hasonló alkalom volt a székházban megszervezve, amelyhez társulnak azok az estek amiket más helyszíneken szerveztünk nagyobb rendezvények keretében.

Folytatva gondolatmenetem, márciusban, nótaestet szerveztünk székházunkban, majd hónap végén újból megünnepeltünk a Földünket, hagyományosan is megint megtartva gyertyafényes játékestünket. Ugyancsak márciusban zajlott az év első közös, zárt-csapatos eseményünk, hiszen elmentünk a Madarasi Hargitára közösen. Sízni mentünk, pihenni, na meg szórakozni, hiszen nem titok, hogy mindannyian fiatalok vagyunk.

És habár úgy tűnne, hogy az áprilisünk nyugis volt, mert csak alig egy játékestet szerveztünk a külvilágnak, csapatunk viszont belső-adminisztrációs ügyekkel foglalkozott. A tavaszi időszakban megjelent pályázati kiírásokat követve, egyesületünk 6 pályázatott nyújtott be a Communitas Alapítványhoz, amiből 4 megnyerte a pályázott pénzösszeget az ifjúsági napokra, a csapatépítő hétvégénkre, az ifjúsági tudakoló panelbeszélgetésekre és a 7Sport7Nap7Falu sportrendezvényünkre. Emellett, további 2 pályázatot nyújtottunk be Brassó Megye Tanácsához, amelyek közül az ifjúsági kategóriában nyert a 7Sport7Nap7Falu projektünk. Továbbá még egy pályázatot nyújtottunk be amit meg is nyertünk a Négyfalusi Polgármesteri Hivatalnál, a 12. Karácsonyi Vásárt célozva.

2023-ban nem csak romániai páylázataink voltak, hanem magyarországi kiírásokat is megpályáztunk, így 2 nyertes projektünk lett a BGA – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírásain, amelyek az egyesületünk arculatát és a karácsonyi vásárt támogatták. Rajtuk kívül, először nyújtottunk be pályázatot a magyarországi MOL-Új Európa Alapítvány részére, amely elbírálása sikeres volt, így a 27. Szent Mihály Napok költségvetését elősegítve a pályázatból tudtuk finanszírozni az esemény fő fellépőjét. A felsoroltakon kívül még egy sikeres pályázatunk volt az évben, amely által kaptuk a Petőfi-ösztöndíjasunkat, Veres Emese-Gyöngyvér sezmélyében, aki tudásával és tapasztalatával eseményeinkben folyamatosan segédkezett.

Talán nem tűnik, de összeszámolvam meglepően, a március-áprilisi pályázati időszakban egyesületünk pályázati felelősei összegezve majdnem 60 órát foglalkoztak a projektek megírásával, leadásával, rendszerezésével. Hála nekük és kitartásukért, illetve a fennéb felsorolt támogatók jóvoltából sikerült olyan pénzösszegeket bevonzani, amelyek eseményeink megszervezését nagyon elősegítették.

Folytatva az elkezdett kronológiai sorrendet, következne a májusi hónap, amelyben az év első nagy, jelentős programját vittük végig: a 10. Hétfalusi Ifjúsági Napokat. Szervezését már hónapokkal előtte elkezdve, sikerült egy minőségi eseményt létrehoznunk, ahol a fiatalok találkozhattak, szórakozhattak. Első év volt, amikor a versenyt 3 naposra terjesztettük ki, így már pénteken megérkeztek a csapatok és vasárnapig különböző próbákon mérték össze ügyességüket, csapatszellemüket, kitartóságukat.

Június mindannyiunknak foglalt hónapot jelentett – az egyetemistáknak szesszió, az iskolásoknak év vége, lezárári periódus. És még így is, 2 játékestet szerveztünk, részt vettünk egy páran a Csíki Sörgyárban megtartott Ákos koncerten és besegítettünk az Evangélikus Egyháznak a II. Barcasági és Királyföldi Csángó-Magyarok zarándoklatán, ahol lebonyolítottuk a kézműves vásárt, a kézműves foglalkozást a gyerekeknek, illetve a civil sátorban is berendeztük saját sarkunkat, ahol megtekinthették a látogatók egyesületünk tevékenységét.

2023 volt az első év, amikor júliusban nem vakációztunk, hanem folytattuk tevékenységeinket és bevezettünk egy új eseménysorozatot, a 7Sport7Nap7Falu rendezvényt, amely keretein belül bejártuk Hétfalu falvait és mindegyikben különböző sportokat játszodtunk. Ugyanakkor, júliusban csapatunk először vett részt a Magyarországon megszervezett Ifjúsági Világtalálkozón, így a 9. MIVIT-en már a HMIK is jelent volt, Kaposváron, 5 képviselő taggal, ahol a világ minden tájáról érkező magyar ifjakkal ismerkedhettünk és barátkozhattunk meg.

Augusztusban csapatunk egy kis része második közös kiruccanásán vett részt, hiszen közösen utaztunk Csíkszereda mellé egy kis faházikóba, ahol kikapcsolódtunk, együtt játszodtunk, jobban megismerkestünk és megterveztük a következő időszakot. Ugyanekkor vettünk részt az Egyfeszt keretén belül is a Bagossy Brothers Company 10. szülinapi koncertjén is. Nem csak itt áll meg az augusztusi tevékenységünk, hiszen következő hétvégén már Árkoson jártunk együtt, a SIC Feszten.

Ezt követően, szeptemberben egy kihívásokkal teli, de sikeres rendezvényt hoztunk létre, a 27. Szent Mihály Napokat, támogatóink és partnereink segítségével. Olyan nehézségekbe ütköztünk, amelyekkel még nem találkoztunk, de fiatal csapatunk úgy érzem sikeresen oldotta meg a felmerülő gondokat. Köszönjük azoknak a pártoló személyeknek ezáltal is, akik aktívan kivették részüket a szervezésből és gyűléseinken, összejöveteleinken jelen voltak és hozzászóltak. Ugyanakkor, ez volt az az pillanata az évnek, amikor egyesületünkhöz az önkéntesek egy része csatlakozott, így a 12-14 fős csapatunk létszáma megduplázódott. Nagy teljesítménynek számítjuk, hogy egyetlen rendezvény alkalmával sikerült újabb személyeket bevonnunk, és ennél már csak az a nagyobb öröm, hogy tudjuk, hogy tudásukat és tehetségüket ezentúl is a saját közösségünknek adják és benne gyarapítják. Ugyancsak a Szent Mihály Napok keretén belül közreműködtünk először a Barssó Megyei Magyar Gazdák Egyesületével is, és reménykedünk, hogy a jövőben is sikerül tartanunk ezt a sikeres partnerséget, hiszen egymást támogatva tudunk továbbfejlődni.

Szeptember egy különleges hónap volt. Nem csak az évünk legnagyobb rendezvénye miatt, hanem azért is, mert Zajzoni Rab István díjat kapott egyesületünk. Ez egy olyan elismerés a HMIK életében, amely hiavatlosan is mutatja eddigi 13 éves múltunk tevékenységét, hiszen a díjat a szervezőbizottság annak a jelöltnek adományozza, aki a barcaság és a magyarság életében kimagaslóan tevékenykedik, életművével hozzájárul az értékek gyarapításához és népszerűsítéséhez. Úgy véljük, hogy ez igaz a HMIK-ra, és habár csak egyikünk tudta átvenni a kitüntetést, sok fiatal munkája rejlik a díjban, akik az elmúlt 13 évben valamilyen szinten és valamilyen időszakban hozzájárultak a hétfalusi ifjúság és magyarság közösségéhez.

Ha folytatjuk a kronológiai sorrendet, akkor azt kell mondanom, hogy októberben csapatunk kipihente a zsúfolt szeptembert. Csupán egy játékestet szerveztünk hónap végén, viszont a Szent Mihály Napok utómunkálatai folyamatosan zajlottak még a hónap folyamán. Így pihentünk, de nem lazsáltunk teljesen.

Novemberben ellenben az új csapatot összefogva nekiálltunk már következő eseményünk szervezéséhez, megtervezéséhez. Először, a magyar szórvány napját megünnepelvén, rendhagyó irodalomórát tartottunk a székházban, a szavakkal játszodtunk, mondásokat, közmondásokat tanultunk és észrevehettük, hogy mi is az a tájszólás, amit mi használunk, de mások nem. És a november nem csak a szórakozásról szólt, hiszen ekkor már javában készültünk a közelgő karácsonyi vásárunkra, asztalokat készítve: vásáros asztalaink számát 10 új asztallal toldottuk meg, amelyeket támogatónktól kaptunk méretve vágva, mi meg utána közösen csiszoltuk, festettük, fúrtuk, vágtuk. Ezt követően, András napján bulit szerveztünk, így a helybéli fiataloknak újból alkalmuk adódott a közös szórakozásra.

Az év utolsó hónapját közösen indítottuk, hiszen az első hétvégén újabb csapatépítő hétvégén vettünk részt, ezúttal a Kaleidoscope csapata által vezetett képzésen. Sikerült különböző feladatok által jobban megismernünk egymás erősségeit és gyengeségeit, csapaton belüli kulcspozíciókat illetve a csapatunk dinamikáját. Ezen a hétvégén tanultuk meg mindannyian, hogy az idő gyorsan telik, és értékelnünk kell a pillanatot, hiszen bármelyik pillanatban az összképünk darabokra törhet. Az élet kiszámíthatatlan, de megtanultuk, hogy úgy kell feladatainkat beosszuk, és egymást segítsük, hogy egyikünk se legyen kihagyva, de túlterhelve sem. Ezt követte a 12. Karácsonyi vásár, amelyen az új csapat már teljesen közösen dolgozott, és habár a súrlódásokat nem sikerült teljes mértékben elkerülni, mégis, tanultunk hibáinkból és tudjuk, hogy következőkor mit hogyan tegyünk, hogy jobban sikerüljenek a bevállallt felelősségek. És még mindig nem állt meg a tevékenységünk, hiszen következett a közös karácsonyozásunk, az ajándékozás, a éneklés, amikor összegyűlve barátainkkal, támogatóinkkal, de még régi HMIK-os társainkkal ünnepeltünk, nem csak a karácsonyt, hanem az egész évünket.

Hiszek abban, hogy év végére már más csapattá alakultunk; egy olyanná, akiket nem csak az a vágy köt össze, hogy közösségünknek szeretnénk teremteni jobb, minőségibb eseményeket, és nem csak az, hogy olyan helyet hozhatunk létre, ahol a helybéli fiatalok összegyűlhetnek és minőségi időt tölthetnek, hanem már az a vágy is, hogy egymás között lehessünk, egymással több időt tölthessünk a szervezeti programokon kívül is, és barátságunkat tovább erősíthessük ezáltal.

Mert a HMIK nem csak egy hasonló célokkal rendelkező ifjakból álló csapat, hanem egy barátokból álló társaság, akik ezentúl is várják a tenni vágyó fiatalokat, hogy csatlakozzanak a pörgős, aktív, hétfalusi fiatalok életéhez.

Sipos Emese