XX. Szent Mihály Napok

Mint ahogy ez már hagyományossá vált, idén szeptember 21-25 között zajlott le  a Szent Mihály Napok,  a hétfalusi csángó közösség legnagyobb rendezvénysorozata, a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub (HMIK) és a Négyfalusi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében.

Mivel a rendezvény a XX. alkalmát  ünnepelte , a szervezők  különlegesebb prgramokkal  készültek – több nap, több helyszín, több kulturális-, hagyományőrző- és közösségépítő előadások, bulik és koncertek  várták a látogatókat.

Az első programpont a HMIK székházban szervezett játékest volt. Nem volt egy fő programpont, de én úgy érzem, hogy ez az esemény is nagyon fontos, hisz játszani kell. És voltak, akik játszodtak: kicsik s nagyok egyaránt. Talán ez volt az egyedüli olyan játékest, amikor azt vettem észre, hogy amire felvettem a fejem a játékból, már másokkal volt teli a szoba. Egyfolytában változott a társaság, és ez segített a jó hangulat fenntartásában, ugyanis mindig másokkal kerültem egy csapatba és mindig másokkal szórakoztam.

A rendezvény hivatalos megnyitója csütörtökön volt , a Csángó Házban szervezett  ünnepi  gálaest . Ez alkalommal a régi szervezőkell együtt,   filmekkel és videókkal  elevenítettük fel  az elmúlt Szent Mihály Napok eseményeit, emlékeit és varázsát.  A helyszínen beszédet mondott Bubbla Levente,  a rendezvény ötletgazdája és első szervezője, Jónás András, az RMDSZ által szervezett évekbeli főszervező, Géczi Gellért, Négyfalu alpolgármestere és Gócza István, a HMIK álltal a jelenlegi szervező.  Az ünnepélyes beszédek után Szász Ágnes és Craig Hall jazzelőadása következett. Az esemény a  Pilvax vendéglő által támogatott  állófogadással zárult. Szerintem érdekes volt ez a programpont, mivelhogy én most először láttam azt, hogy milyenek is voltak az ezelőtti Szent Mihály Napok.

A rendezvénysorozat következő estjét pénteken a Showdown együttes koncertje nyitotta meg . Ezután következett a Margaret Island magyarországi együttes koncertje.  Mindkét koncert nagyon népszerű volt a fiatalok körében. A koncertek után kezdetét vette a várva-várt buli,  melyet Dj. Pici Pikowatt biztosított a borkerti sátor alatt.  Az éjjeli  hideg ellenére is hajnalig tartott a tánc, a zene, a mulatság és a jókedv.

A szombati nap egy hosszú és fárasztó nap volt, hisz az azelőtti napi éjjelezés megtette a hatását.  A szervezők közül mindenki álmos szemekkel érkezett reggel a helyszínre, hiszen már érkeztek  a kézműves vásárosok és készülni kellett  a gyerekfoglalkozásra.  Minden zökkenőmentesen történt, a gyerekfoglalkozáson a borkerti sátor megtelt apró gyerekekkel, akik az anyukájukkal vagy az apukájukkal együtt töklámpást faragtak,  gólyalábat barkácsoltak, vagy papíirtököt vágtak.  A helyszín zúgott  a gyerekek hangjától, kacagásától.  Eközben a kézművesek már ki is pakolták a termékeket, és elkezdődött az Evolve Gym álltal tartott zumba  a nagyszínpadon.  Párhuzamosan zajlottak a programok a Piroska panzióban,   az Összefogás a Barcaság promoválásáért témát éríntő  kerekasztal beszélgetés,  a  Veres Emese Gyöngyvér álltal szervezett Csángó Express című könyvbemutatója, és az „Épített örökségünk – modern igényeink”  témájú építészeti kiállítás. Délután lezajlottak a gyerek-néptáncelőadások a Havasi-gyopár, Havadi, Sipirka, Apró és -Kis Bobiska népténcegyüttesek táncaival, és majd a gyerektáncház a borkerti sátorban.  A koncert-sorozatot a sepsiszentgyörgyi Amnesia együttes nyitta meg, majd következett a helybeli Stoneroots zenekar, és a  magyarországi Balkan Fanatik együttes.  A koncertek utáni jókedvet és bulit a Selfish Murphy zenekar biztosította a borkertben.

A vasárnap  első programpontja az ökumenikus istentisztelet volt, csernátfalusi Evangélikus Templomban. Az eseményt még ünnepélyesebbé tették a Hétfalusi hagyományörző csángóruhás asszonyok, jelképezve a barcaságot, és a csángó öntudatot. Eközben Zajzonban lezajlott a koszorúzás  Zajzoni Rab István szobránál. Az istentisztelet végezetével elindult a lovas-szekeres felvonulás, Háromfaluból a boricások, Felszegből és Bécsfaluból a néptáncegyüttesek, a baranta csoport,   ünnepélyes hangulatba borítva Négyfalú utcáit és központját. Miután mindenki bevonult a rendezvény helyszínére  megkezdődtek a néptáncelőadások,  a Búzavirág, Kéknefelejcs, Rozsdások, Zöldpántlika és az apácai néptáncegyüttesek táncaival, ezt bővítve a négyfalusi moderntánc  csapatok One Beat és Allegria  bemutatása.   A borkertben zajlott a süta  Székely Sors című előadás zajlott, amit a málnási Tőkés József Általános iskolás diákok mutattak be.  A koncerteket a kolozsvári Konck Out együttes nyitta meg. Közben a töklámpás-felvonuláson tartott. A rendezvénysorozat utolsó programpontja, Varga Miklós és a Band együttes koncertje volt.  Az est a Magyar Himnusz és a Székely Himnusz éneklésével zárult.  A  szervezők ezután nekifogtak a takarításnak,  sátorbontásnak. Szerencsére mivel sokan voltunk, hamar be tudtuk fejezni, így mindenki időben ágyba került.

Öszzességében egy sikeres rendezvény áll a hátunk mögött.  Habár mind a három nap hideg volt, fűtött minket a lelkesesedés, az izgalom, a jókedv és az adrenalin.  

Ezúttal köszönjük  a támogatást mindenkinek aki hozzájárult  a rendezvény sikeres megvalósításához.

Sipos Emese – Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub

Beszámoló a sütemény sütő versenyről 2016

A Szent Mihály napok alkalmával, idén is megszervezésre került a sütemény sütő verseny, a négyfalusi RMDSZ Nőszervezetének a közremüködésével. Az idei verseny témája a diós sütemények voltak.

A program, úgy mint tavaly nagy érdeklődésnek örvendett, a megmérettetésre tizenegy csapat jelentkezett. Örvendetes volt számunkra, hogy településünk minden egyházközössége benevezett a versenyre, valamint a négyfalusi EKE, a háromfalusi RMDSZ Nőszervezete és a Kolping család is jelen voltak. Idén a fiatal generáció érdekődését is sikerült felkelteni és ennek köszönhetően egy 6-ik osztályos diáklányokból álló csapat is alakult, ők voltak a süti vadászok.

A versenyzők, a diós sütemények gazdag választékából, nagy odaadással készítették el a különleges cukrásztermékeket, melyekkel felejthetetlen látványban és ízélményben részesítették a jelenlevőket és a zsürit egyaránt.

Számos hagyományos süteményt kóstolhattak meg a látogatók, mint például a  Fatörzs tortát, amit több versenyző is elkészített, de a csernátfalusi evangélikus és a négyfalusi református egyházak csapatai, különleges müvészi alkotásban tudták bemutatni. Volt  Eszterházi torta a Kolping család kínálatában, és a négyfalusi Katolikus Plébánia is két kiváló diós tortát készített el, Kati mama diós tortáját, valamint az örmény eredetű Marlenkát.

De nem hiányzott a Zserbó, Diós bejgli, Diós kifli, Linzer koszorú, Amália szelet, Kossuth szelet, Isler, Diós patkó, Brassói szelet, Székely diós, Borzos Kati, Rácsos tészta nagymama idejéből,  vagy az úgynevezett Csuda torta szelet, utóbbi kettő a Hosszufalú alszegi evangélikus egyház csapatának a munkája.  

A korabeli, divatos sütemények sem hiányoztak, a versenyzők gazdagon készítettek ezekből is, volt Parlament szelet, Snickers szelet, Diós-zabkávés gömböcök, diós kosárka és még lehetne sorolni a  gazdag kínálatból.

A csapatok kiváló tálalással is igyekeztek a közönség és a zsüri tetszését elnyerni. Láthattunk modern, divatos tálalást, a háromfalusi RMDSZ Nőszervezetnél, de volt aki az egyszerü klasszikus bemutatás mellett döntött.

A zsüri tagjai nagyon nehéz munkára vállalkoztak, mert annak ellenére, hogy megpróbálták pontokban összegezni a lényeges szempontokat, ezek, valamint legjobb tudásuk és akaratuk is, elégtelennek bizonyultak ebben a komplex feladatban, mivel minden csapat kiválóan telyesített.

A négyfalusi RMDSZ Nőszervezete megköszöni minden hölgynek az odaadó munkáját, és a csapatok vezetőinek a szervezésben vállalt szerepét. Köszönet jár ugyanakkor a támogatóknak, akik anyagi hozzájárulással segítettek a verseny szervezésében: Ők a Gyermelyi Kft Csíkszeredából, Yurta Prod Kft és Disz Tipo Kft. Négyfaluból, valamint köszönet a HMIK csapatának.

Összefogás a Barcaság promoválásáért – kerekasztal beszélgetés

Egy programpont a számos más programpont között, mely azonban megkapta közönségét és nem is akármilyen közönséget. A rendezvény résztvevői között legnagyobb részt olyan érdeklődök voltak, akik hozzáértésük, tapasztalataik és tenni akarásuk által építő jellegűen szóltak hozzá a beszélgetéshez.

A rendezvényen 28 résztvevő volt, képviselve Apácát, Barcaújfalut, Brassót, Háromfalut, Négyfalut és közvetve Krizbát. A beszélgetés célkitűzése az volt, hogy megfogalmazódjon, hogy szükséges-e a Barcaság, mint régió promoválása, akarjuk-e vállalni, és ha igen, akkor teremtsük meg a körülményeket.

A beszélgetés folyamán a kevésbé érdekeltek vagy nem szakmabeliek lemorzsolódtak, a végén pedig az a mag maradt, aki komolyan részt akar vállalni a régió arculatának kialakításában, és annak terjesztésében.

Mindenek előtt szó eset a hátrányos törvényes keretekről, ami a turizmust hátráltatja, a kis pénzforrásról és a nagy humánerőforrás hiányról, ami tovább nehezíti a megvalósításokat.

Szóba kerültek a régió erősségei, gyengeségei, lehetőségei, lehetséges veszélyei, valamint javaslatok arra, hogyan küzdhetőek le a gyengeségek és veszélyek.

A kitűzött célt sikerült elérni, éspedig kialakítani egy elképzelést és hozzá egy csapatot, aki felvállalja ennek a feladatnak a megvalósítását. Az elképzelés alapja, egy olyan rendszert létrehozása, mely összekapcsolja a 10 barcasági falut és Brassót turisztikai szempontból és különféle csatornákon promoválja.

A találkozó teljes anyagát a http://barcasagicsangoalapitvany.ro/hu/rendezvenyeink honlapon lehet megtalálni, és aki akar csatlakozni ehhez a mozgalomhoz, megteheti azáltal, hogy a barcasagi.csango.alapitvany@gmail.com e-mail címen jelentkezik.

A beszélgetést Veres Emese Gyöngyvér könyvbemutatója zárta, melyen Tatrangi Pál András: Csángó Express című könyvét mutatta be. Öröm volt látni, hogy a Barcasági Könyvek 7. könyvét nagy érdeklődéssel fogadta a közönség.

Köszönet a Communitas Alapítványnak a támogatásért, a házigazdának – a Piroska Panziónak, és minden egyes részvevőnek, aki a szombatját a Bracaságnak szánta.

Hlavathy Zsuzsánna
Barcasági Csángó Alapítvány

Szólj hozzá!