Rólunk

Rólunk

hétfalusi magyar ifjúsági klub

2010. januárjában alakult a hétfalusi fiatalok számára kialakított ifjúsági non-profit szervezet, amelyet ma már legtöbben rövidített nevén ismernek: HMIK. Ha egy mondatban kéne bemutatnunk a szervezetet, akkor talán azt mondanánk, hogy az a közösség, ahol a fiatalok próbálnak saját maguknak és körülöttük élőknek nyújtani egy életre szóló élményt.

Általános vélemény szerint egy csapat vagy szervezet akkor működik jól, ha a tagok megfelelő odaadással és egymás iránti tisztelettel rendelkeznek. Ezt pedig legjobban közös munkával és persze egy kis szórakozással lehet fejleszteni. Egy egyszerű, már meglévő baráti társaságból indult, ahová idővel csatlakoztak a hétfalusi fiatalok. Habár mostanság az aktív tagok teljesen eltérnek az akkoriaktól, a lelkesedés és a tennivágyó kedv megmaradt és átszállt egyik generációról a másikra. 

Szórványban élni nem könnyű és benne tevékenykedni, annál is nehezebb. Jó és kevésbé jó pillanatok mindig lesznek tevékenységünk során, de a lényeg az, hogy közösen mindig sikerül felemelkedni, átvészelni ezeket, hiszen mindig van egy következő esemény! Kell, hogy legyen, hisz szükségünk van rá! 

Hajrá HMIK!

mi fontos nekünk?

A közösség

Az összhang
Együtt töltött idő
Jókedv
Közös szórakozás
Felelősségvállallás
Bizalom

Rólunk szól

mérföldköveink

5 éves gálaest

5 éve működő szervezetünket ünnepeltük meg a Piroska Panzióban, 2015-ben, amikor az addigi minden tagunkat, támogatónkat, partnerünket, és egyszerűen csak bíztatónkat meghívtuk, ünnepeljük meg együtt az első mérföldkőhöz értét az egyesületnek! Ekkoriban tagjaink száma még aligha ütötte a 40-50 főt, aki küszöbünket valamikor átlépte.

10 éves gálaest

Következő mérdföldkövünkhöz érve, 2020-ban 10 éves szülinapunkat ünnepelhettük meg. Ekkorra már egyesületünk küszöbét közel 100 személy lépte át, akik rövidebb-hosszabb távon voltak aktív tagjaink. Ugyanakkor, részt vettek olyan támogatóink és partnereink, akik a kezdetektől fogva bíztak és még most is bíznak bennünk. Ez a hajtóerőnk, hogy együtt ünnepelhessünk majd a 15. gálaestünkön is.

Zajzoni – díj

Ünnepelünk, hiszen, nem csak két gálaesten vagyunk már túl, hanem munkánk hivatalos elismerése ez a díj. Úgy ünnepelünk, mint minden évben, amikor tisztújító gyűléseinken akad egy csapat aki vállallja a következő év munkásságát. Tudásukat, energiájukat, de leginkább idejüket áldozzák fel az olyan önkéntes munkára amely igazából csak akkor okoz elégtételt amikor Szent Mihály Napok végén felmegyünk a színpadra és látjuk, hogy ennek mind mi is részesei voltunk, amikor a tömegből valaki megszólít és gratulál, de legfőképpen amikor azt kérdezi valaki, hogy mi lesz a következő esemény, mert alig várja. Az az erő hajt előre amit a közösségünkből kapunk, és ezért kötelezzük el magunkat mi is közösségünk fele. 

mert a sok elismerést kaptuk is valamire

Legfontosabb eseményeink

lásd beszámolóinkat

ezzel kezdtük

Karácsonyi vásár

Alakulásunk évében, 2010-től szervezzük már majdnem minden évben meg a hagyományosnak tekinthető, HMIK karácsonyi vásárt. Úgy gondoljuk, hogy egy sikeres rendezvény, az ünnepre való hangolódás a közösségben mindig csak jó lehet. Színpadunkon a helybéli iskolák kórusa, furulyásai, éneklői, és a helyi tehetségek lépnek fel, ezzel teret adva nekük a kibontakozáshoz.

Helyszínünk 2022-től a Barcasági Csángó Alapítvány hosszúfalusi udvara. Azelőtti években sikerült megszerveznünk Türkösi Evangélikus Egyház templomkertjében, a Barcasági Csángó Alapítvány türkösi udvarán és a határnál a Frézia Mánia virágüzlettel szemben lévő üres területen.

Folytattuk

Hétfalusi ifjúsági napok

Ahogy csapatunk egyre jobban összeérett, igény keletkezett a közös pillanatoknak nem csak közöttünk, hanem a közösségben is. Létrejöttek a Hétfalusi Ifjúsági Napok, amelyre nem csak helybéli, hanem szomszéd megyékből is érkeznek fiatalok még most is.

Két napos program, ahol a fiatalok csapatokban versenyeznek egymással, miközben szórakoznak, ismerkednek, szocializálnak, és mindeközben úgy, hogy közösen ügyeskednek a nyereményekért. A programok interaktívak, játékosak, viccesek, de kultúráltak is. Esténként pedig koncertek és bulik fokozzák a jó hangulatot.

TOVÁBBÁ KÖVETKEZETT

SZENT MIHÁLY NAPOK

A fiataloknak szánt rendezvényünk nagy sikere következtében, csapatunk átvállallta a hétfalusiak legnagyobb csángó fesztiváljának a megszervezését: a Szent Mihály Napokat. 2012 óta sikeresen szervezzük, fejlesztjük és növeljük az ünnepséget. Egy csupán egy napos eseményből egy egész hetes rendezvénysorozat fejlődött ki, amelyen minden korosztály megtalálja a saját magának való programpontokat: kicsiknek hagyományos játékok, kézműves foglalkozás, fiataloknak játékestek, filmvetítések, nagyobbaknak pedig borkóstolók, könyvbemutatók, előadások, és sok más egyéb érdekes programpont.

Minden évben különböző zenekarok is színpadra lépnek, így büszkélkedhetünk már azzal, hogy hétfaluban színpadunkon megfordult már a HoneyBeast, Beatrice, Zanzibár, Homonyik Sándor, Margaret Island, Négyes Street, Bagossy Brothers Company, stb.

és azóta pedig folyamatosan haladunk és fejlődünk tovább…

MÁS PROGRAMOK

Mint mindenben és mindehol, egyesületünkben sincs megállás. Az évi nagy események között kisebbeket is megszervezünk, így kialakultak hónapos eseményeink (játékestek, kézműves foglalkozások gyerekeknek), különböző tematikus bulik vagy bálok (Mikulás bál/buli, András napi buli, tavaszi buli, farsangi bál, stb.). Ugyanakkor, 2023-ban először megszerveztük a 7Sport7Nap7Falu sportrendezvényünket, amelyben a hét 7 napja alatt mind a 7 faluban különböző sportnapot tartottunk.

Kis csapatunk még így, ennyi aktivitás mellett, magára is szán időt, hiszen csapatépítő hétvégéket is szervezünk magunknak egy vagy két alkalommal egy évben, szülinapozásokat, szilveszterek, és még sok sok közösen eltöltött pillanatot.

#hajráHMIK #gyereTEisközénk