2022-ben is szervezett karácsonyi vásárt a HMIK

Gyönyörű, meleg időben kezdődött a kétnapos karácsonyi vásár a Barcasági Csángó Alapítvány székhelyének udvarán, amelyet idén is a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub tagjai szerveztek. Már messziről hívogatott a kapunál óriásra nőtt fenyőfa, amelyen a díszek egy része is hétfalusi kézművesektől származott, az udvaron pedig a gyerekek rögtön egy báránysimogatóba botlottak. Kézműves termékek, ínyenc házikó, kinti és benti rendezvények várták az érdeklődőket idén is. Idén kevesebb árus kínálta portékáját, ám az idén bevezetett előzetes jelentkezésnek és előválogatásnak köszönhetően, a kínált termékek minősége is kevésbé hagyott kívánni valót. Nyilván a város gyülekezeteiben hetente megrendezett karácsonyi vásárok hozadéka is volt az, hogy idén kevesebb helyi kézműves jelentkezett termékeivel, ám a családias hangulatú vásár rengeteg szakmai beszélgetésre is lehetőséget teremtett.

A koncertek vagy a csoportos foglalkozások egyaránt szóltak kicsiknek és nagyoknak, sőt, idén a legkisebbeknek is kínáltak adventi Kerekítőt, és öröm volt látni, hogy mennyi szülő hozta el kisgyerekét Lukács Gabriella mondokázós foglalkozására, de a nagyobbak is szívesen alkották meg karácsonyi díszeiket. Ráadásul a kézműves műhelymunkán több román szó is hallatszott, ami részben azt jelenti, hogy a vegyesházasságban élő gyereket is elhozta a nem magyar szülő, másrészt pedig – amint Sipos Emese, a HMIK elnöke elmondta –, a helyi román közösség hiányolja az ilyen jellegű tevékenységeket, így tagjai szívesen látogatják a magyar eseményeket, de mi, magyarok is örömmel hallgattuk a George Moroianu iskola román tagozatos diákjainak karácsonyi műsorát, hiszen az ünnepi várakozás minden nyelven megteremti a maga remekműveit, legyenek azok népénekek vagy modern dalok.

A színpadon fellépők között voltak helyi társulatok, mint a türkösi evangélikus egyházközség vallásiskolásainak vagy a Zajzoni Rab István iskola diákjainak kórusa, vagy a Négyfalusi Trió Zenekar, de Páll Beatrice Brassóból érkezett, fellépett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákkórusa, a brassói-nagyszebeni vegyek együttes, a BRI és Watzzy és a Fuze band fúvószenekar is. Ünnepi dalokból tehát nem volt hiány, bár a 16 fokos melegben olykor furán szóltak a száncsengőről, illetve fehér hóról szóló szövegek. Sajnálatos módon, idén nem nézhettük meg, hogy menyire ügyesek a háromfalusi boricások, mert nem akadt fellépő.

Az idei vásárra készült el a Barcasági füzetek 4. – Hétfalu gyerekeknek című kiadvány, illetve az azonos tematikájú 2023-as Barcasági csángó naptár is, amelynek bemutatója szintén a rendezvény részét képezte. Nika Izabella kérdéseire a Pro Terra Barcensis projekt vezetője, Hlavathy Zsuzsánna, a két szerző, Kovács Lehel István, valamint e sorok írója, illetve a nagyváradi Szűcs László válaszolt, aki a korrektúrát végezte. A beszélgetésből körvonalazódtak a feladatkörök, a szövegírás nehézségei, hiszen gyerekekhez kellett szólni, a grafikai munka buktatói, hiszen az illusztrátoroknak olyan területet kellett megjeleníteniük, amelyet egyáltalán nem ismertek. Amint azonban Szűcs László, akinek a barcasági csángók világa szintén ismeretlen volt, elmondta: a kiadvány túlmutat a lokalitáson, hiszen mások is tanulhatnak belőle, illetve a feladatok más régiókra is adaptálhatóak. Jó érzés volt látni, hogy a bemutató alatt az alapítvány terme megtelt, illetve több kisgyerek hallott már a kiadványról, és eljött a szülőkkel, hogy meg is vásárolják. A füzet és naptár grafikája lehetőséget adott arra is, hogy a helyi kézműveseink, Hankó Gabriella és Kiss Zita meg is jelenítse a Furuzs mányit, Samu mápót és Inkét, a kisunokát, így a jól sikerült figurák is csábítják a hétfalusi gyerekeket, hogy felfedezzék saját környezetüket, hogy ismerkedjenek hagyományaikkal. biztosak vagyunk abban, hogy a szülők és nagyszülők is élvezettel forgatják majd a kiadványt, és örömmel segítenek a gyerekeknek a feladatok megoldásában.

Így hát összességében elmondható, hogy a rendezvény jól sikerült. Az új HMIK-tagok ismerkedtek a feladatokkal, a régiek eligazítottak, szerveztek, de egymástól tanultak és egymást segítették, hogy a vásárra látogatók elégedetten távozzanak. Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a támogatóinknak – a főtámogató a Négyfalusi Polgármesteri Hivatal volt – is, hogy lehetővé tették a vásár megszervezését, illetve a kiadvány létrejöttét is.

                                                                                                            Veres Emese – Gyöngyvér

A cikk megjelent a Brassóoi Lapok újságnak a Hétfalu rovatában és megtekinthető a Hétfalu honlapján is: https://www.hetfalu.ro/ujsag/Hetfalu-2022-12.pdf

Szólj hozzá!