Éves beszámoló a 2019-ben megszervezett kézműves foglalkozásokról

A 4-11 éves gyerekek körében már ismertté vált kézműves foglalkozások 2019-ben is megrendezésre kerültek. A múlt évben nyolc alkalommal szervezte meg a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub – HMIK a gyerekeknek szóló, kreativitást igénylő és fejlesztő szombati programpontokat. Ezen eseménysorozatra márciustól decemberig havi egy alkalommal került sor, a nyári vakáció kivételével. A foglalkozások helyszíneként általában az egyesület székháza (Brassói út 150 szám, Négyfalu) szolgált, de rendhagyó alkalmakon a Barcasági Csángó Alapítvány (Zajzoni út 13 szám, Négyfalu) közösségi termében vagy udvarán, illetve a Zajzoni Rab István Középiskola (Brassói út 107 szám, Négyfalu) osztálytermeiben találkoztunk és foglalkoztunk a gyerekekkel.

Célunk, hogy a gyerekek felhasználhassák a saját képzelőerejüket, tehetségüket és kreativitásukat, amelyek segítségével olyan dolgokat készíthetnek, amelyekre büszkék lehetnek mikor hazaviszik és átadják anyukának, nagymamának vagy ha kiteszik a falra, ajtóra és míg lejár az adott évszak, gyönyörködhetnek munkájukban.

Minden foglalkozás keretén belül a gyerekek három dekorációt készíthetnek, amelyek a korosztályuknak megfelelően vannak kiválasztva. Emellett, különböző kézművességi technikákat is használnak és sajátítanak el: pecsételés nyers anyagok segítségével, origami, ujjlenyomattal készített festmények, gyöngyfűzés, papírhajtogatás, cserép- és laskafestés, quilling technika (papírsodrás) stb.

A foglalkozások mindig az adott hónap tematikájához kapcsolódnak, például áprilisban  húsvéti díszeket készítettünk, májusban anyák napi ajándékokat gyártottunk és decemberben a karácsonyi dekorációkra hangolódtunk a gyerekekkel.

Egy eseményen általában 25-35 gyerek vesz részt, de néhány hónapban volt 60-70 résztvevő is, az utóbbi létszámmal az áprilisban, szeptemberben és decemberben megrendezett alkalmakon találkozunk.

Ezek a gyerekek, a foglalkozások során megtanulnak türelmesebbek lenni, illetve megismerik a különböző technikákat, amelyeket felhasználva otthon, a szabadidejükben rengeteg alkotást, díszt készíthetnek. Nagyon sok gyerek jelzi vissza, hogy az elsajátított technika segítségével otthon még készített ezt-azt, hasonlót ahhoz, amit a foglalkozáson alkottunk.

Az eseménysorozat főtámogatói  a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Nélkülük nem sikerült volna ilyen gördülékenyen a foglalkozások lebonyolítása.

Köszönjük a bizalmat!

Programfelelős: Deák Timea, a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub tagja

Szólj hozzá!