A HMIK székház infrastrukturális felújítása

Egyesületünk 2020-ban töltötte 10. születésnapját. Aktivitásaink kezdetén, amikor még csak körvonalaódtak terveink és vágyaink, egy helybéli cég támogatás képpen felajánlotta egyik termét, amit székházunkká alakíthattunk.
Az épület régi, hosszú múlttal rendelkezik, hiszen amikor épült, a Barcaság még a régi nagy Magyarországhoz tartozott. Akkoriban színházi teremként működött. A jelenlegi pince boltozatán látszanak a színház vonásai. A két világháború között már cipőgyárként működött, egy kisebb vállalkozó tulajdonába került az épület, aki úgy döntött, hogy bőrből itt készíti majd el a cipőket. Ezt követően, a kommunizmus időszaka alatt élelmiszerbolt lett arra a helyre, és még a rendszerváltás után is megtartotta azt a helyiséget az üzlet. A 2000-es években bezártak, és az épület üresen maradt egészen 2010-ig, amikor a HMIK megkapta székházának. Azóta folyamatosan használva van, és valamilyen formában visszatért eredeti lényegére: összegyűlnek benne a fiatalok, a négyfalusiak, hogy együtt lehessenek, együtt szórakozhassanak. Pont úgy, mint eredetileg ahogyan összegyűltek a helybeliek színdarabokat megnézni.
A 11 év alatt, amíg mi gondoztuk az épületet akadtak rajta újítanivalók, javítanivalók. Ezért döntöttünk úgy, hogy az egyesület 10. születésnapja alkalmából új arcot adunk székházunknak, és felújítjuk. Sikerült is lemeszelnünk, a falakat itt-ott megjavítanunk, ahol már nagyon be volt ázva. Régi épületről levén szó, akadt munka bőven. Miután mindezzel befejeztük, februárban ki is nyitottuk ajtónkat újból a közösségnek, akkortól újból lehetett jönni csocsózni, fifázni, játszani, filmet nézni. Sajnos márciustól bekövetkezett a bezártság, és mi is újból bezártuk ajtónkat. Nem szerveztünk nagy eseményeket, hiszen nem szabadott, és egészen a nyárig, nem is mentünk be termünkbe. Nyár ideje alatt alig párszor bement egyikünk szellőztetni, és ellenőrizni, hogy minden rendben legyen, de sajnos ennél jobban nem tudtuk hasznát venni épületünknek. Ősszel sikerült még egy párszor összegyűlnünk, filmestekre, játszóestekre, gyűlésekre, de ezeken az alkalmakon is csak mi, tagok vehettünk részt a járványügyi határozatok végett.
Ősz végére sajnos kellemetlen meglepetés ért, egy csőrepedés végett kénytelenek voltunk a padlózsatot kicserélni, és újból tenni. Ezzel foglalkoztunk decemberben, hogy ne legyenek komolyabb gondok is.
Köszönjük a Communitas Alapítványnak és az RMDSZ-nek a megértését és támogatását, amivel sikerült a munkálatokat befejeznünk, és ezzel tovább folytathatjuk aktivitásunkat a székházunkban.

Sipos Emese

Szólj hozzá!