Kézműves foglalkozások gyerekeknek 2020-ban

Minden évben a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub megszervezi a hónaponta megtartandó kézműves foglalkozásokat gyerekek számára. 2020-ban, érdekes helyzet elé került egyesületünk, hiszen márciustól kezdődően az iskolák fizikailag bezártak, és áprilistúl hivatalosan karantén alá kerültünk, nem szabadott egymással találkoznunk.

Februárban, még mielőtt a járványhelyzet súlyossá nem vált volna, egyesületünk 10. éves születésnapját ünnepelte, ez alkalommal volt megtartva az első kézműves foglalkozás az évből. Az elkövetkező hónapokban, márciusban, áprilisban és májusban nem tudtunk tartani foglalkozásokat, mivel az akkori szabályozások ezt nem engedték meg. Júniusban, egy online kézműves foglalkozást próbáltunk megtartani, amit majd a gyerekek utólag is visszanézhettek, így alkalmuk volt arra is, hogy akkor készítsék el a díszeket, amikor a legmegfelelőbb volt nekük. Október 4-én, a Szent Mihály Napok keretén belül is sikerült megtartanunk a kézműves foglalkozás alprogramunkat, előzetes jelentkezéssel, és előzetes csomagok előállításával, így biztosítva minden gyermek számára a saját eszközöket és felhasználható aanyagokat. Ekkor 25 gyermek vett részt, sajnos több személyt nem tudtunk elfogadni, mivel a szabályozásokat betartva és ezáltal a távolságtartást is betartva, sajnos csak így, kis létszámmal tudtuk megoldani. Ezt követően, még egy online kézműves foglalkozás követte a programsorozatot, december 12-én, amikor a Karácsonyi Vásár kellett volna megtörténjen. Ezt az alkalmat is ugyanúgy terveztük meg, hogy visszanézhető legyen a gyerekeknek.

Sajnos ez az év mindenkinek a terveit áthúzta és módosítást igényelt. Az online iskoláztatás és a rendezvények korlátozása olyan előre nem látható pontoknak számítottak, amik mindegyikünket befolyásolt ilyen-olyan módon.

Köszönjük főtámogatóinknak, a Communitas Alapítványnak és az RMDSZ-nek, hogy még ilyen körülményes helyzetekben is velünk tartottak és támogatták elképzeléseinket és programjainkat. Reméljük, az elkövetkező 2021-es év sikeresebb lesz események részén és több lehetőségek adódnak majd bepótolni az elmúlt év mulasztásait.

Sipos Emese,
a HMIK elnöke

Szólj hozzá!