Milyenek voltak a XXII. Szent Mihály Napok?

Úgy gondolom a cikk elolvasása után mindenki eldöntheti magában, hogy milyen érzést keltett benne ez a visszatekintés.

Egy hónappal ezelőtt nagy buzgósággal próbáltuk véglegesíteni a fesztivál programját, szervezkedtünk, hosszú gyűléseket tartottunk. Izgalommal vártuk az eseményt, hiszen mint szervezők, rengeteg munkát fektettünk bele abba, hogy ez az esemény gördülékenyen zajlódjon le. A Szent Mihály Napok már egy ideje kinőtte a kétnapos mivoltát, ezért idén egy teljes hétre terjedt ki.

Az őszi fesztivál hétfőn, szeptember 24-én kezdődött egy Turisztikai Minikonferenciával, ahol Szabó-Diószeghy Ágnes tartott előadást a tájegység népszerűsítésének lehetőségeiről és kihívásairól az érdeklődőknek.

Kedden, szeptember 25-én folytatódott a rendezvénysorozat. A Négyfalusi Multikulturális Központban sor került a nagyváradi Szigligeti Színház Bányavakság című színdarabjára, amely tulajdonképpen az esemény hivatalos megnyitója is egyben. Nagyon örvendünk, hogy az emberek szép számban mutatkoznak az ilyen jellegű eseményeken Négyfaluban, illetve hogy a környékbéli településekről is ellátogatnak rendezvényeinkre. A közönséget Gócza István, a rendezvénysorozat főszervezője köszöntötte.

A Négyfalusi Multikulturális Központ szerdán, szeptember 26-án a filmestnek adott otthont. A jelenlevők megtekinthették a Kincsem című történelmi kalandfilmet, illetve inni- és rágcsálnivalót vásárolhattak a helyszínen. Ez által sikerült áthoznunk egy mozi hangulatát a színházterembe.

Ebben az évben a hagyományos Szent Mihály Napi borkóstoló csütörtökre, szeptember 27-re esett. A Piroska Panzió rendezvényterme a Frézia Mánia és a HEPI Crafts jóvoltából őszi hangulattal várta a résztvevőket. Elmondhatjuk, hogy a teltházas eseményen mindenki vígan kóstolgatta a Fort Silvan pincészet szilágysági borait.

Pénteken, szeptember 28-án párhuzamos események zajlottak, érintve úgy az ifjúság, mint az érett felnőttek kategóriáját: a Piroska Panzió rendezvénytermében pálinkaestre került sor, míg a Barcasági Csángó Alapítvány udvarán a Pince Band és DJ Pici szórakoztatta a fiatalokat. A pálinkaesten kisújszállási pálinkákat ízlelhettek a résztvevők, mely javában feldobta a teltházas rendezvény hangulatát és csupa mosolygós emberek távoztak el, kiknek megelégedettség sugárzott arcukról. Az ifjúság körében is jelen volt a szórakozás és a jókedv, szép számban bulizhattunk hajnalig azokkal, akik eljöttek.

Szombaton, szeptember 29-én a Barcasági Csángó Alapítvány udvarán hemzsegő embertömeg nézegette a helyi vállalkozók termékei által berendezett vásárt. Egyesek vásároltak, mások nem, de mindenki vizslatta a szebbnél szebb, illetve finomabbnál finomabb alkotásokat. Reggel az udvart elözönlötték a gyerekek akik a kézműves foglalkozáson ijesztő töklámpásokat faragtak, magokkal díszített tányért, sünikét, madárijesztőt és gólyát készítettek, majd Gál Andrea tanárnő gyerekkönyv bemutatót tartott nekük. A sportot kedvelők számára idén is megtartottuk a hagyományos Barcasági Focikupát, ahol három csapat küzdhetett a kupáért: Csernátfalu, Türkös és Brassó. A mérkőzéseket Brassó csapata nyerte meg. A délután folyamán pár színes szoknyácskás kislány szaladgált az anyukájához, majd vissza a táncoktatóhoz, hiszen a nagyszínpadon gyerek-néptáncelőadásokra került sor. A Zajzoni Rab István Középiskola Kisgergelem nevű csoportja, a George Moroianu Középiskola Apró-, Kis- és Nagy-Bóbiska nevű csoportjai és az Alegria Dance Studio Unique és Kitty csoportjai mutatták meg tehetségüket ez alkalommal. Az előadásokat gyerektáncház követte, ahol oktatott a gyerekek által jól ismert Ráduly Sándor és felesége, Zsuzsanna. A tarka, rebbenő szoknyácskás leánykák után a nagyszínpadot a No Sugar együttes foglalta el, akik Gyergyószentmiklósról érkeztek hozzánk erre az alkalomra és a hideg idő ellenére próbálták megmozgatni a közönséget. Az est fénypontja azonban a magyarországi Honeybeast együttes volt, akik fergeteges hangulatot teremtettek. Az emberek táncoltak, énekelték az együttessel a zeneszámokat, jól érezték magukat és nem fáztak. A koncert végén a zenekar meglepett minket két konfettiágyú kilövésével, melyre sokaknak szemük-szájuk tátva maradt. Ezután a partisátorban az L&B Zenekar biztosította az emberek szórakozását.

Az esemény utolsó napján, vasárnap, szeptember 30-án folytatódott az udvarban a majális. De sor került a hagyományos ökumenikus istentiszteletre is, melynek ebben az évben a türkösi római katolikus templom adott otthont. Zajzonból indult a lovas szekeres felvonulás egyrésze, miután ünnepélyesen megkoszorúzták a Zajzoni Rab István-szobrot. Délben elindultak a szekerek Bácsfaluból és Hosszúfalu-Fűrészmezőről is, majd a benzinkútnál találkoztak, így a három különálló szekeres csoportból egy felvonulás létesült, amit öt lovas kísért. Pár helyen megálltak, ott a szekerek utasai bemutatták, hogy mit hoztak magukkal erre az eseményre. A kapuba kiálló nénik és bácsik süteményekkel és borral várták a szekereseket, amit nem utasítottak vissza a népviseletbe öltözött hölgyek és ifjak. Miután visszaértek a Barcasági Csángó Alapítvány udvarára, a táncosok próbáltak nem szétszéledni, majd sor került a nagyszínpadon a táncosok előadásaira. A nézők megtekinthették az Apácai Néptáncegyüttest, a sepsiszentgyörgyi Százlábúak néptánccsoportot, a keresztvári Zöldpántlikát, a zajzoni boricásokat és a négyfalusi Kéknefelejcs tánccsoportot. A néptáncelőadásokat a süteménykiállítás- és verseny eredményhírdetése követte, majd a színpadot a Titán Zenekar foglalta el. A koncert után a színpad mellett izgatottan gyülekeztek a gyerekek és pár szülő, hiszen indult a várva-várt töklámpásfelvonulás, amelyre oly buzgón készítették a lámpásokat az előző nap reggelén. Ezt követte a tombolasorsolás. A főnyeremény a Kisújszállási Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben eltöltendő wellness hétvége volt két személy részére, de ezek mellett számos nyereményt sorsoltunk ki: 10 darab erdélyi fürdőhelyiségekre szóló két személyes belépőt a Visit Covasna jóvoltából, két szőnyeget és két szőnyegtisztítót a Diego által, egy két személyes vacsorát az Athanasios görög vendéglőben, egy üveg kisújszállási pálinkát és négy darab vouchert az L&B zenekar támogatásából. Gratulálunk a nyerteseknek! A rendezvényt a rétyi Fúvó Shock Orchestra zárta, akik nagyon jó hangulatot teremtettek a Gumimaci című zeneszámukkal, és úgy felnőtt, mint gyerek javában élvezte a zárlatot.

Állandó programjaink közé tartoztak a Barcasági Csángó Alapítvány udvarán zajló vásár, Sólyom Ernő és Sztojka Csaba fotókiállítása, a cserkészek által biztosított falmászás és a borkert.

Meg szeretnénk köszönni mindazoknak akik segítsége és anyagi támogatása nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény. Kiemelt köszönet illeti a főtámogatóinkat, a Négyfalusi Polgármesteri Hivatalt és a Multitech Kft.-t. De nem feledkezhetünk meg a sok kisebb támogatóról sem, akik biztosították, hogy a programajánlat íly színvonalas legyen: Communitas Alapítvány, UnicSpot Kft., Asociația Clubul Arena Brașov, Yurta Prod Kft., Marsipo Kft., Naturali Kft., Diego Brassó Kft., Evolve Gym&Fitness, Dencopan Kft., Moonwork Kft., Bibas Group Gastro Concepts&Consulting, Gyermelyi, I’mOK Kft., Piroska Panzió, Renata Panzió, Duotrac kft., Paprika Bolt, Pilvax Vendéglő, Yolans Top Print Solutions, Frézia Mania Virágüzlet, Presintex kft., BGG Security, Kumánia Kisújszállás, Fabich Wood, Paniti Impex Kft. Ugyanakkor köszönetünket fejezzük ki Kovászna Megye Tanácsa iránt is, hogy a Százlábúak Néptáncegyüttes előadásával támogatta és tette színesebbé rendezvényünket. A rendezvény média partnerei: Brassói Lapok, Brassai Magyar Adás, Friss FM, BMK Facebook közösségi oldal, Marosvásárhelyi Rádió Románia, Săceleanul, Din Săcele cu drag. Partnerszervezők: Zajzoni Rab István Középiskola Diáktanácsa, Barcasági Csángó Alapítvány, RMDSZ Nőszervezete, RMDSZ, Pro Terra Barcensis, 059-es Zajzoni Rab István Cserkészcsapat, 105-ös Szemlér Ferenc Cserkészcsapat.

Köszönjük a cserkészcsapatoknak, akik az idén az önkéntesek táborát alkották és akik segítségével könnyebb volt a tennivalók végrehajtása és az elképzelések kivitelezése!

Köszönjük Csíki Edynek és Pál Annamáriának a gyönyörű fényképeket és Imbrea Olivérnek a tartalmas és velős videókat. Ezeket mind meg lehet tekinteni a Szent Mihály Napok hivatalos Facebook oldalán: https://www.facebook.com/SzentMihalyNapok/

Milyen volt? Na ilyen. Tartalmas, sokszínű, hagyományápoló, fárasztó, zajos, hangulatos, ötletes… Mindenki eldönti magában, hogy milyennek gondolja, hiszen mindenki másképp élte meg. E rendezvény lényege épp az, hogy mindenki megtalálja benne azt, amit szeret és ami korához illik: gyerekprogramok, bulik, koncertek, vásár, foci, kóstolók, színházi előadás, konferencia és filmest közül válogathatott kedvére a jelenlevő.

Mint szervező, elmondhatom, hogy egy sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött, amibe rengeteg munkát és odaadást fektettünk bele, hiszen szívügyünk ez az esemény. Egyeseknek ez az az esemény, melyet egész évben várnak és ahogy lejár, sopánkodnak, majd ismét várják a következőt. Mi ennek csak örvendeni tudunk.

Egy kedves ismerősöm ezt mondta nekem: “Nem is tudtam, hogy Szent Mihály Napokkor ennyien szoktak lenni az udvaron és, hogy így meg lehet mozgósítani az embereket.”. Erre én elmosolyodtam és azt mondtam, hogy minél többet jár az ember társaságokba és eseményekre, annál többet lát és annál több emberrel ismerkedik meg, illetve annál inkább megismeri a közeget ahol él, ahová tartozik. Mi mindenkinek szervezünk, kivételt nem teszünk.

Reméljük minden résztvevő jól érezte magát és mindenkit szeretettel várunk jövőre, a XXIII. Szent Mihály Napokra!

a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub nevében, az egyesület titkára: Deák Timea

Szólj hozzá!